Kenen heittokäsi heilahtaa?

Modernin pesäpallon keskeisimpiä osa-alueita ovat heittovoima ja -nopeus. Kovat ulkopelisuoritukset ovat läpi historian taanneet menestystä pelikentillä. Pesäpallomestaruuksien takaa on aina löytynyt laadukas ulkopeliryhmittymä. Nykypäivän etenijät ovat yhä nopeampia, ja tämä vaatii ulkopeliltä heittovoiman ja -nopeuden kehittämistä.

Kuluvalla harjoituskaudella Oulun Lippo on keskittynyt heittovoiman sekä kiinniotto-heitto-yhdistelmän petraamiseen. Valmennus arvioi päivittäisen harjoittelun lomassa silmämääräisesti joukkueensa heittovoimaa, -tekniikkaa ja -nopeutta. Konkreettinen tapa seurata pelaajien heiton kehittymistä on tutkatulosten kirjaaminen ja tarkasteleminen.

Luvut kiinnostavat aina

Lipon uusimmat heittotutkaukset. Tulokset tutkasi Vesa Tervo (Karhu Pesäpallo).

Lipon päävalmentaja ja pelinjohtaja Markku Hylkilä painottaa harjoittelussa varsinkin kiinniotto-heitto-yhdistelmän nopeutta ja pallon kiinniottovarmuutta. Vaikka Lippo on suhteellisen heittovoimainen joukkue, on sillä vielä matkaa Superpesiksen kestomenestyjiin. Suunta on kuitenkin oikea, ja joukkueella on tietotaitoa heittoharjoittelunsa tueksi. Kehittymistä on yksilöiden kohdalla tapahtunut talven aikana.

– On ollut ilo nähdä, että pelaajat ovat lisänneet painopallotreeniä sekä kuminauhaharjoittelua omaan ohjelmaansa. Takakentällä operoivien Ari Lankisen ja Santtu Luhtavaaran heitot ovat kehittyneet viime vuodesta. Siitä olen erityisen iloinen, Hylkilä entisenä huippukopparina toteaa.

– Jos mietimme tulevaisuuden heittotestausta, niin pelinomaisemmat kellottamiset olisivat nykypäivää. Voisimme mitata, paljonko aikaa kuuluu pallon kiinniottamisesta aina siihen hetkeen, että pallo on heiton vastaanottajan räpylässä.

Kasperi Salmelalla joukkueen kovin heittokäsi

Ikä: 22

Heittonopeus: 144km/h

Olkapään sisäkierto: 25cm

Juoksunopeus 30m: 3.77s (talvikaudella 2022), oma ennätys 3.74s

Pituus: 186cm

Paino: 79kg

Rasvaprosentti: 8.8

Rinnalleveto: 100kg

Penkkipunnerrus: 105kg

Kuntopallo (4kg) pään yli taakse: 17,20m

– Olemme keskustelleet paljon Kasperin kanssa heittämisen kehittämisestä. Kassu heittää yliolan isolla liikkeellä. Olemme harjoitelleet kiinniotto-heitto-yhdistelmän nopeuttamista. Lisäksi olemme kiinnittäneet huomiota hänen heittämisen hallintaansa. Pesäpallo on nopea peli, ja heiton tulee lähteä nopeasti räpylästä vaikeistakin asennoista. Kun Kassun heittoprosessia saadaan nopeutettua, paloja syntyy taululle tulevaisuudessa entistä enemmän, Hylkilä pureskelee.

– Kasperilla perusvoimatasojen nostaminen on vielä tarpeen. Hänen on täysin realistista tulevaisuudessa heittää yli 150km/h, ja se varmasti on yksi merkkipaalu, jota jahdataan.

Tino Alaspäällä kasvavaa potentiaalia

Ikä: 19

Heittonopeus: 138km/h

Olkapään sisäkierto: 24cm

Juoksunopeus 30m: 3.74s (talvikaudella 2022), oma ennätys 3.74s

Pituus: 182cm

Paino: 65kg

Rasvaprosentti: 6.5

Rinnalleveto: 90kg

Penkkipunnerrus: 80kg

Kuntopallo (4kg) pään yli taakse: 16,30m

Oulun Lipon nuorimpiin pelaajiin lukeutuva Tino kuuluu tulevalla kaudella joukkueen runkopelaajiin. Hänen vahvuutensa on kiinniotto-heitto-yhdistelmän luontainen sulavuus. Heitto on nopea ja tehokas. Tino saa kropastaan kokonaisvaltaisesti irti kaiken voiman, jota heittosuorituksessa vaaditaan. Hylkilä näkee Alaspään kasvavan potentiaalin.

– Alaspäällä on mahdollista nostaa heiton tutkanopeutta. Kun fyysiset ominaisuudet kehittyvät ja palaset loksahtavat paikalleen, on Tinolla paikka Suomen pesäpallokartalla.

Vertailussa Sotkamon Jymyn huippuheittäjät

Sotkamon Jymy on tunnettu läpi historian vahvasta ja suoritustehokkaasta ulkopelistä. Jymyn valmennusjohtoon kuuluva Saku Komulainen avasi joukkueensa mielenkiintoisia yksilötuloksia.

Yliolanheittäjä Iivari Vihanto

Lähde: superjymy.fi

Ikä: 18

Heittonopeus: 152km/h

Juoksunopeus 30m: 3.76s (talvikaudella 2022), oma ennätys 3.76s

Pituus: 190cm

Paino: 84kg

Rasvaprosentti: 6.8

Rinnalleveto: 115kg

Penkkipunnerrus: 85kg

Syväkyykky: 155kg

Kuntopallo (2kg) pään yli taakse: yli 25m

 

Iivari on Sotkamon Jymyn oma kasvatti. Iivarin heitto lähtee kovimmillaan 152km/h.

– Se, miksi Iivari erottuu heittämisessä edukseen, perustuu hänen pitkiin vipuvarsiinsa. Iivari on lantiosta liikkuva ja tasasymmetrinen. Hänellä on hyvä ylävartalon rotaatio. Hartioiden liikkuvuus sekä olkapään ulko- ja sisäkierrot ovat erityisen otolliset kovalle heittosuoritukselle. Heittokäden olkapään ulko- ja sisäkierron yhteenlaskettu asteluku on 200 astetta, Saku Komulainen tiivistää.

Kun kakkoskopparina pelaavan Iivarin edellä mainittuihin fysiikkatuloksiin yhdistetään hyvä heittotekniikka, jossa pitkät vipuvarret saadaan tehokkaasti käyttöön, ovat heitot tappavan tehokkaita.

Jymyn huippuheittäjät

Yhdistävä tekijä kaikilla Sotkamon Jymyn kovilla heittäjillä on heittokäden olkapään ulkokierron loistava liikkuvuus. Iivarin ohella muita huippuheittäjiä joukkueessa ovat muun muassa Jussi Korhonen (144km/h, kolmoskoppari) ja Niko Korhonen (151km/h, kakkosvahti).

Loistavasta kiinniotto-heitto-yhdistelmästä tunnettu kakkospolttaja Kalle Kuosmanen heittää jymyläisistä neljänneksi koviten palloa tutkaan (142km/h). Kallen heittokäden olkapää liikkuu testien mukaan yhtä hyvin kuin muilla joukkueen kärkiheittäjillä, mutta vipuvarsissa hän joutuu antamaan tasoitusta.

Teksti: Jimi Heikkinen ja Vilma Valkonen